oj oj oj oj

Jag vet inte riktigt vad man ska säga om den här veckan egentligen? Undergång? Jag har helt tappat allt vad rutin heter, och äter onyttigt mest hela dagen. Sitter inne mest hela dagen dessutom eftersom man riskerar att blåsa ända bort till Oz så fort man kliver utanför dörren.             


Jag vill understryka att det inte rör sig om crazy cravings och frosseri, men likväl ogenomtänkt tristessätande som ger ett (antagligen) tokhögt kaloriöverskott. Funderar på om jag ska skona mig själv ifrån vågen på måndag så att jag inte tappar den sista lilla motivationen jag har kvar och sedan ta nya, fräscha tag efter semestern?

Min värsta fiende är nog min pojkvän. Det känns ju tråkigt att behöva smutskasta honom så, men hans eviga gosande med varenda fettansamling på min kropp och never ending kommentarer om hur fin jag är oavsett är inte direkt det som får mig att skutta ut i joggingspåret istället för en myskväll. Själv ser han ut som en adonis oavsett matintag, vilket gör min sits än värre. Damn you orättvisa och genetiska försprång!


Mmmm, julgodis....

Invägning blogg v. 8 (mån 26/12)

Jag vet inte om jag ska vara glad eller ledsen, men jag är nog mest glad. Det blev uppgång denna vecka, men med tanke på att det blivit mycket mat, sötsaker och must förra veckan är jag inte förvånad och det kom heller inte som en chock. Det har varit en god jul helt enkelt och det var ett beslut jag tog innan att det skulle få vara, jag är därför glad att det inte gick över 75kg. Jag vet ju också med mig att jag vid denna invägning hade mer mat i mig redan :). Ingen katastrof.
Nästa vecka bär det till slut iväg till Afrika i två veckor, och eftersom jag hittills varit en mästare på att tappa vikt så snart det är mer än 25 grader ute så håller jag tummarna för ett viktras :)



Start BMI: 27.8
Nuvarande BMI: 26.1  (förra v: 25.9) 
Mål BMI: 22.8

Startvikt: 79.3 kg
Förra veckans invägning: 74 kg
Idag: 74.5 kg
Målvikt: 65 kg

Veckans plus: +0.5 kg
Total viktminskning: 4.9 kg

Vad man kan göra istället för att äta

Här kommer ett litet gäng med tips som jag gör för att undvika att stoppa i mig socker, vad som får mig att tänka på annat. Särskilt bra att tillgå i tv-soffan.


  • Handarbete. Själv brukar jag brodera, men man kan ju också sticka, virka eller passa på att laga kläder för hand. Allting som håller händerna sysselsatta är bra.
  • Ha en liten skönhetsstund. Börjar man med en ordentlig behandling av fötterna med fotbad, filande och smörjande har man en helkväll, godis är svårt att äta med en ansiktsmask och har man målat naglarna kan man inte gräva i en chipspåse.
  • Färlägg. Var lite barnslig och köp en rolig målarbok eller paint-by-numbers. Att färglägga är dessutom väldigt meditativt, för mig är det ren avstressning. Se till att ha många nyanser att välja mellan, fyra olika färger blir väldigt snabbt tråkigt, och välj en målarbok för högre åldrar - de anpassade för treårigar ger ingen vidare utmaning :).
  • Julpyssla. Eller rent allmänt pyssla, jag sätter mig gärna med diverse inredningsprylar som ska lagas eller göras (gipshjärtan, måla krukor etc)
  • Lägg ett pussel eller en pärlplatta. 1000-bitars håller dig sysselsatt ett bra tag.
  • Rensa pappershögar och byrålådor. Väldigt skönt att få gjort och tar man bara en låda i taget och sätter sig framför teven är det snart gjort. Min smyckeslåda brukar behöva en omgång med jämna mellanrum för att sortera och trassla ut halsband.
  • Sist men inte minst; skriv ett kontrakt. Inte med dig själv, utan  med en partner, förälder, vän eller syskon - någon vars förtroende du inte skulle bryta.                                                                                          Kontrakt med mig själv bryter jag fortare än en grisblink, men när jag mycket högtidligt med underskrift och allt, ingått kontrakt med min syster på att inte äta godis, chips, dricka läsk etc under en bestämd period - ja då håller jag mig helt enkelt borta ifrån det utan att det ens känns jobbigt. Man slutar att tänka på det och man slipper de eviga diskussionerna mellan det sunda förnuftet och den tjocka elefanten.        Vi lägger därtill in en straffsumma på 800 kronor - så om man nu skulle falla för frestelsen är det en bokstavligt talat dyrköpt chokladbit. För att underlätta kan man lägga in vissa tillåtna dagar eller tillfällen per månad som man kan få utkassera (bra om det dyker upp en fest eller liknande och jobbigt att inte få äta någonting).





Invägning blogg v. 7 (mån 19/12)

Haha, vågen och jag är inga direkta vänner just nu. Särskilt inte efter att i fredags gett mig ett glädjeskutt och visat 73.5 kg, för att idag ha plussat på 5 hg. Antagligen beror det på en viss tid i månaden då min kropp suger åt sig vatten, förhoppningsvis släpper det om någon vecka.

Jag ligger något kilo efter min viktplan med detta sega nedåtgående, men fokus över jul är att inte gå upp i vikt. Vilket verkar gå bra, för jag har hittills inte alls frossat såsom jag brukar i juletid. Efter nyår åker vi till Afrika på semester och under den tiden har jag också satt ett stillastående på vikten så jag har ännu stora chanser att komma ikapp planen (jag skulle tro att det blir mycket vätska och lite mat under den perioden så antagligen går jag ned, men jag vill ändå kunna slappna av och göra precis som jag vill under semestern så det får bli som det blir).

Ja, hur såg det ut idag då? Notera att det åtminstone inte är jättelångt kvar till ett normalt BMI, något att vara glad åt :)



Start BMI: 27.8
Nuvarande BMI: 25.9  (förra v: 26) 
Mål BMI: 22.8

Startvikt: 79.3 kg
Förra veckans invägning: 74.4 kg
Idag: 74 kg
Målvikt: 65 kg

Veckans minus: -0.4 kg
Total viktminskning: 5,3 kg

Oh lord!

Vi har ju glömt av stegtävlingen förra veckan! Ge mig era steg så utser jag veckans vinnare :)
Nu är det bara några dagar kvar till jul och storsegern ;)

Brallis v. 6

Jag är tillbaka! Några intensiva dagar har passerat där jag överträffat mig själv i skolarbetet och nu är jag äntligen fri! Känslan var som att sväva på moln. Tills jag insåg att jag nu sitter i arbetsförmedlingens klor istället. (Tänk den lilla ödlan i Bernard & Bianca när han äntligen lyckats få upp låset: "Jag är FRIII, jag är fri, jag är fri, jag är fri! Jag är fast..")

Veckan har gått bra, på något vis fick jag fatt i min mojo igen och blev supertaggad. Förutom i onsdags då jag var otroligt sugen på att äta något, men jag bet ihop och gav inte vika! En förkylning fick sitt grepp om mig i måndags och tack vare den har aptiten varit låg, men promenaderna självklart desto färre. Något som jag tycker mig märka nu för tiden är att förkylningarna inte får samma grepp om mig längre, tidigare har jag varit däckad med feber och tung astma - och idag är jag förvisso krasslig men jag har fortfarande promenerat runt 10 000 steg varje dag utan känslan av dödsångest. Likadant var det senaste förkylningen också, jobbigt men ändå relativt pigg. Kanske kost och motion som gjort skillnaden?

Minns ni de här? Så här sitter de idag, de går att knäppa!!! Nu sitter de förvisso inte perfekt ännu, men för mig var det ett glädjerus att återigen kunna få på sig storlek 40. Det har inte hänt många gånger i mitt liv vill jag lova.
Tanken var att jag skulle fota dessa varje vecka, så blev det ju inte men det är ju ganska kul att se vad som hänt på en månad och några kilo. Lite skillnad, eller hur?





Invägning blogg v. 6 (mån 12/12)


Jag ligger förvisso en bra bit efter min viktplan, men det känns helt okej eftersom jag fortfarande tappar lite trots att det blivit en del stillasittande och också en hel del julgott. Jag får försöka köra en riktig boost den här veckan så att det händer lite mer på vågen kommande måndag.

Jag är därtill dålig på att blogga just nu, men det får bli så eftersom jag är överöst i skolarbete nu sista veckan innan vi tar jul. Men jag finns här och peppar er i smyg ;)


Start BMI: 27.8
Nuvarande BMI: 26  (förra v: 26.1) 
Mål BMI: 22.8

Startvikt: 79.3 kg
Förra veckans invägning: 74.6 kg
Idag: 74.4 kg
Målvikt: 65 kg

Veckans minus: -0.2 kg
Total viktminskning: 4,9 kg

Och veckans vinnare är!!

*drumroll* Karin denna vecka också, med ett ganska stort försprång därtill! Vi bugar och bockar!

Karin: 93'811 steg
Anna: 86'485 steg
Natalie: 60'587 steg

Dag 32 - Gaaaaaaaaaaaaaaah!

...var ungefär det jag skrek när jag ställde mig på en smygvåg imorse och den visade på 75.3kg!! Vafalls, nog har jag slarvat en del men det var väl osjysst att dra upp över ett halvkilo nu när jag haft så mycket med plugget!

Jaja, jag kom åtminstone iväg till gymet idag också. Jag har haft en väldigt utdragen svacka sedan jag blev förkyld för ca två månader, och styrketräningen kom av sig helt då. Pinsamt nog finns det ju verkligen inga ursäkter då vi har ett gratis källargym precis över gården till min killes lägenhet - det ska väl inte vara så förbannat svårt att ta sig dit?! Det har det dock varit. Men nu ska vi igång igen, och helt hade jag visst inte lagt av mig då jag kunde starta på 100 kilo benpress!
Ett nytt mål att lägga till i skaran är att klara göra en enda förbannad chin, något som jag idag är för svag för i förhållande till min vikt.

Träning:
23'369 steg
(ett personligt stegrekord för hösten!! I löööv min nya räknare som varken raderar eller bara registrerar hälften)

(och en liten update, idag fredag stod vågen åter på 74. 6 - puh! Även om det betyder att jag lär stå rätt stilla till nästa vägning också)

Kellogs tack?








Idag gjorde jag ett test på Kellogs för att se vad de tyckte om min frukost. 2 ägg, ett fat fil, en apelsin och grönt te - något som jag känner mig väldigt mätt och tillfreds med, och får massa ork av ända fram till mellanmål/lunch.
Inte särskilt förvånande hade detta flingföretag vissa åsikter om det, eftersom man helst ska stoppa i sig deras sockrade flingor till frukost istället. Yupp - I promise, stoppa en i munnen och sug på den så känner man sockret. Jag vill också dra mig till minnes att deras "nyttiga" flingor innehåller fler sockerarter än originalet. Konstigt? Ja.
Därtill ska man helst ta sig ett glas juice, världens största sockerfälla!
Kellogs red berries är jättegott, när man vill unna sig en frukost på helgen. Men knappast som ett mål med hälsa.


Här är resultatet:


Kcal: Du behöver äta mer till frukost. Försök att äta frukostflingor eller bröd. En bra frukost kan vara mjölk, fil eller yoghurt, frukostflingor, müsli eller gröt, frukt eller ett litet glas juice, samt smörgås och pålägg.

Protein: Din frukost innehåller tillräckligt med protein.

Fett: Ditt fettintag är helt okej. Hoppas att det ser lika bra ut resten av dagen.

Kolhydrater: Dina energireserver är i princip tomma på morgonen. Du behöver äta mer flingor/havregryn/bröd, frukt och grönt för att du ska hålla dig mätt till nästa måltid.

Socker: Du äter mindre socker än de flesta. Gäller detta också för resten av dagen?

Fibrer: Din frukost innehåller inte tillräckligt med fibrer. Ät mer fiberrik mat, t ex fiberrika flingor såsom Kellogg’s All-Bran Regular. Du kan också blanda dina Corn Flakes med Kellogg’s All-Bran Regular eller All-Bran Plus. Komplettera t ex med frukt eller bär och grovt bröd. Glöm inte att äta mycket rotfrukter och grönsaker till huvudmåltiderna. Ät gärna frukt och grovt bröd som mellanmål.


Dag 31 - bra eller dålig dag?





Älskade jycke, tänk vid så många svårigheter i livet som du funnits vid min sida


Igårkväll myste jag och karln till det. Ingen frossarkväll direkt, delade en liten skål popcorn och ett hekto godis ska en väl få unne sä'? Med stolthet kan jag berätta att jag under senare år har blivit riktigt ordentlig med godiset sedan jag införde regeln att bara ta en bit av varje sort jag gillar. Då blir det aldrig mer än 1,5 hekto - vilket man blir nog så illamående av att äta när man faktiskt känner efter! Min övervikt baseras nog främst på fruktfrosseri i allmänhet, clementiner och melon i synnerhet.

Dock kom suget som ett brev på posten, ganska ordentligt också med tanke på att det blev lite slarv under den röda veckan (i helgen). Hade sådana gruvliga fantasier om hur gott det skulle vara med lite never stop och en lussebulle att jag höll på att gå åt fullständigt. Det blir ofta väldigt svårt för mig så snart jag känner att dagen kommer i osynk, vi kom ur sängen sent, frukost blev närmare lunch och jag var fortfarande mätt på det vi åt igår. Då får jag liksom sådan total omotivation och vill bara ligga i soffan.
Jag har äntligen kunnat släppa mina tvång, eller känslor av att "nu är det ändå förstört så jag kan lika gärna äta". Jag vet att en kväll med godis inte innebär att jag ska börja igen nästa måndag, eller att en bit tårta ska betyda att jag lika gärna kan frossa resten av dagen. Däremot frestar december månad på ordentligt vad gäller mysfaktorn. Så fort jag sätter mig i soffan känner jag suget efter glögg och sånt som hör julen till.

Tills en kompis påminde mig om att jag ju egentligen inte är sugen på choklad utan på hur jag vill se ut på stranden i januari.
Så sant hon hade, och även om jag tyckte att jag varit duktig på gymet idag och gott kunde äta en lussebulle så gick jag faktiskt ut på en promenad med hunden för att tänka på annat. Som till sist fick mig att inse att jag inte alls vill ha någon lussebulle. Varför skulle jag vilja det när jag ändå såg min silhuett i spegeln på gymet och kände mig ganska smal? (visst, lite platt rumpa men det får man leva med eller pumpa upp). Och varför skulle jag vilja sabba nästa veckas invägning totalt? (vilket jag kommer att göra om jag inte skärper dessa sista dagar innan). Nu när jag de fakto bara har dryga tre kilo kvar till att ha ett BMI som räknas till normalvikt, varför kasta en lussebulle i ansiktet på det?

Jag är så jäkla glad att jag har min hund som får ut mig på långa promenader, så att jag får in lite frisk luft i tankegångarna. Det är nog hans förtjänst och outtröttliga energi som gjort att jag aldrig (knappt) vägt över 80 kilo (en katastrofartad vägning för några år sedan snuddade jag 82 kilo, och efterföljande veckor bodde jag på gymet)


Träning:

15'122 steg.

Dag 29 och 30

Game on girls ;). Jag har haft riktigt dåliga stegdagar due to en hel del plugg. Det finns fortfarande kvar att göra, men jag har åtminstone betat av ytterligare ett prov och hoppas därför på bättre steg framöver. Och med en ny stegräknare på höften, min tredje, kommer det att peppa ytterligare.




Gårdagens träning: 5'962 steg

Dagens träning: 17'109 steg



Invägning blogg v. 5 (mån 5/12)


Inte så chockerande blev det inte något jätteminus denna invägning. Men jag är nöjd att jag inte har gått upp efter den sista tidens slarv.
Kommande vecka är det rejälare tag så att jag kan få en bättre minskning nästa vecka, för nu vill jag snart unna mig en ny belöning ;)


Start BMI
: 27.8
Nuvarande BMI: 26.1 (förra v: 26.2) 
Mål BMI: 22.8

Startvikt: 79.3 kg
Förra veckans invägning: 74.8 kg
Idag: 74.6 kg
Målvikt: 65 kg

Veckans minus: -0.2 kg
Total viktminskning: 4,7 kg

Dag 28

Usch, usch, december är en svår månad. Känner mig sockersvullen efter tre dagars slarv så imorgon ser jag fram emot lite detox och fräsch föda igen. Dock är det dåligt med träningen just nu, jag har i princip bott framför datorn hela dagen och bara pluggat. Endast en långpromenad innan frukost och därefter mycket korta turer. Om drygt två veckor är det dock slut med plugg så då blir det krafttag!

Träning:

7998 steg

Dag 27

Och en massa indiskt krubb.. Planen var ursprungligen att hålla sig ifrån allt vad öl, naan och ris heter. Men när det var firande och gemytlig stämning kändes det ändå som att det skulle till.
Dock blev jag för en gångs skull inte så övermätt som jag brukar bli på den restaurangen, och vi avslutade kvällen med att promenera några hållplatser bort innan vi hoppade på bussen hem.

Imorgon är det invägning och jag har inget hopp om att jag ska ha nått veckans mål. Men det förtjänar jag inte heller då de sista dagarna har kantats med en massa andra måsten än träning och därtill fest i dagarna tre på det. Däremot håller jag tummarna för att jag inte ska ha gått upp i vikt och nu till veckan ska det bli desto stramare istället :).


Träning:


7950 steg.






Dag 26

Träning:

8975 steg. Och idag lär det inte bli bättre, ty man blåser bort och dränks om vartannat så snart man går utanför dörren

Veckans vinnare!

Naaatalieee!! Grattis Natalie till att kamma hem veckans stegtävling!! Och Karin var inte dålig hon heller!
Jag däremot måste samla ihop mig till nästa vecka :)

Natalie: 85'554 steg
Karin:83'762 steg
Anna: 60'036 steg


Dag 25

Idag har det bakats så att det står härliga till, lussebullar, chokladkaka, glasyrer och fyllningar med mera. Om jag smakade? Eeeh, jaaa. En lussebulle, ett antal skedar chokladfrosting, några bitar deg. . .
Man får nog helt enkelt dra slutsatsen att jag får hålla igen hårding lördag och söndag om jag inte ska ha gått upp i vikt istället för att bara ha avstannat.

Decembers första julkalenderavsnitt avnjöts också ihop med en liten kopp tranbärsglögg. Även om jag inte har överätit idag så kan jag inte påstå att jag känner mig tillfreds med magen just nu. Dock ska jag inte straffa mig själv eller tycka att allt är kört, jag hade inga förbud och jag valde att smaka. Det gällde idag och resten av veckan håller jag igen istället. Jag ångrar inget och jag hatar inte mig själv helt enkelt, en skön känsla. Och kanske en problematisk känsla, för så snart jag når under 75 kg känner jag mig smal och snygg och får en lite "whatta hell"-attityd, och snart har man ätit upp det man gått ned :)

Träning:

8 855 steg



Mmmmm, lusse....



RSS 2.0